home     asezare     istorie     religie     cultura     oameni     muzee     turism     album foto     targul trasnitilor     contact     afaceri

clic pentru marire

zghihara de husi...

Sunt locuri care, atragand parca gratia zeilor, au produs prin rodnicie si prin harnicia oamenilor bunuri cu valoare perena, au intretinut ocupatii care au innobilat aceste asezari. Primele documente scrise despre existenta plantatiilor viticole pe plaiurile podgoriei de azi au aparut inainte ca denumirea de Husi sa fie mentionata. Dintr-un act al lui Alexandru cel Bun, datand 1415, rezulta o delimitare a vechii podgorii. Pe firul istoriei ne putem confrunta si cu alt document, datat 20 august 1436, regasind, de fapt acelasi spatiu mentionat in 1415 ceea ce demonstreaza ca existau plantatii de vii cuprinse pe plaiurile. Epureni - Pahnesti - Husi. In 1415 Alexandru Voievod daruieste lui Nichita si Dobre doua sate la Draslavita... (Husul de azi), mentionandu-se in 1436 intr-un alt document "...Iezerul si via ..."de pe aceleasi locuri. Documentele vremii ne mai dau de stire ca intre anii 1600-1662 s-au plantat vii intinse pe plaiurile Saca si Ochi, la Husi fiintand viile domnesti.

Despre calitatea excelenta a vinurilor de Husi exista consemnari chiar si mai vechi, ele apartinand unor calatori straini care au strabatut Moldova medievala, semnificative fiind, in acest sens, fie si numai cuvintele scrise de Marco Bandinus, pe la 1646 :"Husul, straveche asezare a podgoriilor Moldovei, produce un vin gustos, aromat si foarte mult cautat".

 

Hai sa tragem busuioaca-n sticle!

....busuioaca de bohotin-husi

De la Stefan cel Mare si Sfant pana la Alexandru Ioan Cuza (domnitor originar din Husi) mai toti marii voievozi ai neamului si-au avut resedinta domneasca, asezamant crestinesc si lacas pentru vinurile bune - "in resedinta " domneasca de la Husi. Institutiile si personalitatile acestor locuri au desavarsit darnicia naturii si stradania bastinasilor confundandu-se cu aceasta. Stralucirea lor dand stralucire emblemei cetatii. Orasul Husi si imprejurimile sale sunt din acele asezari in care locuitorii si cei ce s-au consacrat faimei lor au adus tinutului renumele de "tara a vinurilor" prin rodul viilor si vinurilor inconfundabile. Nu mai putin de 300 de nume de mare prestigiu pentru istoria si cultura noastra sunt fii ai acestor meleaguri fertile. Marele om de stat si carturar Dimitrie Cantemir "rege intre filozofi si filozof intre regi" (asa cum l-a declarat Academia din Berlin), s-a nascut in satul Silisteni in apropiere de Husi (azi comuna cei poarta numele). Mentionand in "Descriptio Moldavae" vinurile Moldovei, el constata ca ..."vinul cel mai bun se face la Cotnari, indata dupa acesta vine vinul de Husi"...
Dupa Nicolae Iorga si multe dovezi istorice atesta (inclusiv casa) in care s-a nascut domnitorul Alexandru Ioan Cuza "parintele cel binevoitor si slobozitorul neamului taranesc" (citat din scrisoarea adresata domnitorului, de tarani din judetul Falciu).
Husii - orasul si podgoria - formeaza o entitate de straveche vatra de cultura si civilizatie romaneasca. Marturie stau numeroase obiecte - cu caracter viti-viticol descoperite pe aria podgoriei Husi, ce sunt adapostite in comorile a doua muzee - cel etnografic si viticol.
Numeroasele vestigii arheologice si documente scrise de vestitii domnitori si carturari vin sa intregeasca continuitatea podgoriei pana in zilele noastre. Merita amintit aici faptul ca mai toti domnitorii moldoveni au avut insemnate vii si pivnite de vin si la Husi, "decorand" dealurile si colinele din zona cu aceasta avutie stramoseasca - via si vinul.
Astfel pe langa Zghihara de Husi, Busuioaca de Bohotin de Husi si Feteasca alba si neagra - ca soiuri locale au inceput, in timp, sa se introduca si soiurile ca : Riesling italian, Aligote, Oporto, Merlot, Cabernet, Sauvignon, Muscat Ottonel cu productii mari si de calitate superioara.
Podgoria orasului Husi cuprinde circa 3.000 Ha de vie cu productie medie de 10.000 Kg/ha. Calitatea produselor a inregistrat o ascendenta continua, iar in ceea ce priveste competitivitatea produselor vinicole s-a reusit in superioritate, spre originalitate, atat ca pret, dar si calitate. Vinul de mare marca - din glorioasa Busuioaca de Bohotin - Husi a capatat, exprimandu-ne metaforic, blazonul de vin muscat-aromat, trandafiriu colorat si organoleptic - pe deplin - optimizat. I se mai poate - numai poetic si filozofic "reprosa" ceva - cum afirma poetul: "Busuioaca-Bohotina,/Cu aroma ta divina/si culoarea ce lumina,/Viata noastra prea putina/Ce se duce sa nu vina./Esti sublima!/Dar putina!". Nici Zghihara de Husi cea strabuna n-a fost uitata. Desi e cunoscut ca vinul casei, temelia si euforia vinurilor de cursa lunga, "fara ca vreo neplacere sa te-ajunga", a beneficiat de o noua tehnologie de innobilare si stabilizare. Tot ea constitue si materia prima pentru sampanie (vinul spumant de Husi). Ea (sampania) a capatat alta valoare ce "perleaza"(spumeaza) in pahare 15 min. numai "briliante si virtute".
Produsele podgoriei se bucura de o pretuire tot mai larga in randul consumatorilor, fapt confirmat de cele peste 100 de trofee-medalii si diplome de onoare obtinute la concursuri de vin - judetene, zonale si nationale. Cele mai multe medalii au obtinut, cum era si firesc - vinurile de Busuioaca de Bohotin , Feteasca Regala, Feteasca Alba, Muscat Ottonel si Feteasca Neagra si nu in ultimul rand distilatele de tip cognac si sampania de Husi.
Si cognacul (vinarsul) isi are originea tot in acidulatul vin de Zghihara. Si el a capatat noi "stele" de originalitate si catifelozitate, dispunand de o marca de prestigiu si onoare.Si vinurile albe, de calitate superioara ca cele de: Feteasca alba si Feteasca Regala au fost "lustruite" si imbogatite cu noi carate de calitate - demne de legendara lor sonoritate si feminitate.
In existenta sa podgoria orasului Husi a fost vizitata de numeroase personalitati din tara si din strainatate, care au laudat prin numeroase martuirii scrise despre calitatea produselor sale. Vom spicui din aceasta "vasta opera" cateva "comprimate" de intelepciune inchinate mariei sale via si vinul de Husi - care au strabatut si vor strabate spatii si timpuri spre bucurarea oamenilor.

"Dupa Cotnari, vinul cel mai bun se face la Husi, in tinutul Falciului..." (D.Cantemir).
"Husul-orasul si podgoria sunt frumoase si glorioase, dar si unice si miraculoase si aceasta spune mult mai mult" (N.Iorga)
"Husul, desi e la margine de tara, sta, cu vinurile si ospitalitatea la mijloc pe masa". (V.Parvan).
"Busuioaca de Bohotin - Husi cea fin aromata si distins colorata este o adevarata purpura lichida si parfumata". (Louis Orizet, Franta).
"Nicaieri in tara nu se imbina ca la Husi, atat de armonios podgoria cu orasul si economicul cu utilul si esteticul"(I.Simionescu) .
"Husul este un paradis terestru cu atata risipa de verdeata, bonomenie si ospitalitate, ca nicaieri in alta parte".(I.C.Teodorescu).
"Activitatea laborioasa a podgorenilor a facut ca viticultura huseana sa devina "Cartea cu suflet a viticulturii Moldave", iar Scoala de viticultura Dimitrie Cantemir- o mica Academie a Viei si Vinului...". (V.Cotea).
"Vinul de Busuioaca de Bohotin - Husi - e gloria podgoriei si blazonul si prestigiul scolii care l-a redescoperit si rebotezat cu acest nume nepieritor". (C.Hogas).
"Vinul de Husi e vin de meditatie si creatie, portdrapelul vinurilor de chef." (G.Ionescu-Sisesti).
"Busuioaca de Bohotin-Husi este un vin rafinat de prezenta a sapte buchete pluriflorale, foarte bine integrate in ansamblul buchetului de muscat." (Louis Orizet, oenolog expert, Franta).
"Busuioaca de Bohotin-Husi te smereste cum il pui pe limba. Parca ar intra aici, acum Eminescu. Toata lumea ar surade dar cu o deosebita admiratie." (I.Teodoreanu).
"Vinul de Busuioaca de Bohotin-Husi este atat de delicat si de rar incat o sticla mica se destupa foarte rar si in casele foarte mari, este deci un vin eveniment." (Mihai Ralea).
"Vinul de Busuioaca de Bohotin-Husi este ca o fata frumoasa, pe care, daca o privesti te incalzesti si daca o si saruti, te imbata."
(Avram D.Tudosie).

administratie : consiliul local    primaria    telefoane utile        presa locala : adevarul     monitorul     obiectiv  merdianul