Dobzeu

duhovnicul..
unui calugar poate nici nu-i prea sade bine sa aiba faima unei vedete. În orice caz, cei care au ales calea retragerii din lume sunt departe de ispita popularitatii. Dar Pronia Divina l-a ales anume pe el pentru o fapta care îi rezerva un loc aparte în istoria Bisericii si a culturii românesti: parintele Mina l-a botezat pe Nicolae Steihardt. L-a crestinat pe un evreu într-o celula a unei puscarii cu detinuti politici. El a fost protagonistul unei întâmplari mistice, fantastice, unice în felul ei. Contactul cu el este un prilej de nesfârsita bucurie. Ai în fata un om care a avut fericirea sa-i cunoasca personal pe cei din lotul Noica. Vazându-l si ascultându-i vorba, simti cu toata fiinta ce a fost lumea româneasca de pâna la bolsevizarea Tarii. Iurie Rosca, deputat Republica Moldova
…Mina Dobzeu
„Biserica este intemeiata de sus caci spune Domnul Isus Hristos: „Precum M-a trimis pe Mine in lume si Eu i-am trimis pe ei in lume.” (Ioan, 17,18) Deci pune bazele pe urmasii Lui, pe cei doisprezece apostoli, care vor sta pe doisprexece scaune sa judece lumea; asadar Biserica si imaginea ei, le gasim in Sfanta Scriptura .
In cartea Apocalipsa gasim imaginea simbolica a Bisericii in chipul unei femei invaluita in soare, cu luna sub picioare si cu o cununa de douasprezece stele pe cap (Apoc.12,1-2). De ce este Biserica reprezentata ca o femeie? Femeia este cea care naste prunci si ii creste, se ocupa de educatia lor, iar Biserica ne naste duhovniceste si ne creste, in lumina invataturii lui Hristos, soarele care invaluie Biserica. El se gaseste totdeauna si pretutindeni prezent, lumina lui se revarsa in Biserica, ne lumineaza, ne intelepteste, ne creste; este vorba de harul lui Dumnezeu pe care Hristos il trimite in lume. Prin botez ne curatim de pacatul stramosesc si de pacatele personale si prin mirungere primim pecetea harului Sfantului Duh; astfel avem nasterea duhovniceasca prin Biserica. Prin rugaciune se iarta pacatele mici, ne apropiem de Dumnezeu, prin spovedanie se iarta pacatele mari, ne curatim de pacate, prin impartasanie ne unim cu Hristos si se sfinteste viata noastra.