Mina Dobzeu

duhovnicul…

Unui călugăr poate nici nu-i prea sade bine sa aibă faima unei vedete. în orice caz, cei care au ales calea retragerii din lume sunt departe de ispita popularității. Dar Pronia Divina l-a ales anume pe el pentru o fapta care îi rezerva un loc aparte în istoria Biseri
cii si a culturii romanești: părintele Mina l-a botezat pe Nicolae Steihardt. L-a creștinat pe un evreu într-o celulă a unei pușcării cu deținuți politici. El a fost protagonistul unei întâmplări mistice, fantastice, unice în felul ei. Contactul cu el este un prilej de nesfârșită bucurie. Ai în fata un om care a avut fericirea sa-i cunoască personal pe cei din lotul Noica. Văzându-l si ascultându-i vorba, simți cu toata ființa ce a fost lumea româneasca de până la bolșevizarea Țarii.
Iurie Roșca, deputat Republica Moldova
…Mina Dobzeu

„Biserica este întemeiata de sus caci spune Domnul Isus Hristos: „Precum M-a trimis pe Mine in lume si Eu i-am trimis pe ei in lume.” (Ioan, 17,18) Deci pune bazele pe urmașii Lui, pe cei doisprezece apostoli, care vor sta pe doisprezece scaune sa judece lumea; așadar Biserica si imaginea ei, le găsim in Sfântă Scriptura .
In cartea Apocalipsa găsim imaginea simbolica a Bisericii in chipul unei femei învăluita in soare, cu luna sub picioare si cu o cununa de douăsprezece stele pe cap (Apoc.12,1-2). De ce este Biserica reprezentata ca o femeie? Femeia este cea care naște prunci si ii creste, se ocupa de educația lor, iar Biserica ne naște duhovnicește si ne creste, in lumina învățăturii lui Hristos, soarele care învăluie Biserica. El se găsește totdeauna si pretutindeni prezent, lumina lui se revarsă in Biserica, ne luminează, ne înțelepțește, ne creste; este vorba de harul lui Dumnezeu pe care Hristos îl trimite in lume. Prin botez ne curățim de păcatul strămoșesc si de păcatele personale si prin mirungere primim pecetea harului Sfantului Duh; astfel avem nașterea duhovniceasca prin Biserică. Prin rugaciune se iarta pacatele mici, ne apropiem de Dumnezeu, prin spovedanie se iartă pacatele mari, ne curațim de păcate, prin impartașanie ne unim cu Hristos si se sfințește viața noastră.

Parintele Arhimandrit Mina Dobzeu a trecut la cele vesnice pe 7 iunie 2018, la ora 14:55, in chilia sa de la manastirea „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” – Catedrala Episcopala din Husi.