Etnii

etnii..
Conform recensământului din 2002, populația Hușiului era de 29.510 locuitori, dintre care 99,45% români (29.349 locuitori), 0,43% romi (țigani; 129 locuitori), iar 0,12% alții (32 locuitori)

Existenta in targul Husi a mai multor nationalitati este legata de Domnii Moldovei si Episcopia Husilor, care au adus adesea oameni straini de locuri ca mana de lucru, indeosebi pentru nevoile curtii si ale podgoriei. Sunt, insa, putine date cu privire la numarul si componenta etnica a locuitorilor huseni. Fireste, elementul romanesc a fost predominanat aici, dar se poate vorbi de o anume convergenta etnica.

…convetuiri
Ungurii husiti s-au stabilit in zona Husului, pe mosia domneasca Corini, unde treptat Stefan cel Mare i-a colonizat pentru a cultiva via. Mai tarziu Cornii s-au format ca sat ajungand astazi unul din cartierele mari ale orasului.
Bulgarii veniti din sudul Dunarii ca urmare a asupririi turcesti, au format o colonie numeroasa pe mosia Episcopiei Husilor, intre paraiele Draslavat si Turbata, iar mai apoi au trecut mai sus pe Dric. Ei s-au intins ca o „centura” in jurul targului formand un nou cartier bulgaresc pana la intalnirea cu Raestii.
Tiganii au ajuns pe meleagurile husene ca robi primiti in dar de Episcopie lucrand ca mestesugari, formand ulterior cartierul tiganilor din spatele acesteia.

Evreii au costituit una dintre cele mai mari etnii care au locuit in orasul Husi.