Religie

Orasul bisericilor…
…Binecredinciosul si iubitorul de Dumnezeu, Io Ștefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu, domn țarii Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, a început a zidi aceasta biserică in numele sfinților si intru tot lăudaților mari apostoli Petru si Pavel, ce este in Husso (Huși), pe Draslavaț, si s-a săvârșit in anul 7003, iar al domniei lui al XXXVIII-lea curgător noiembrie 30…
Biserica Sfinții Apostoli Petru si Pavel este cea mai veche biserică din Huși, datând din anul 1495, fiind construita de domnitorul Ștefan cel Mare, găzduiește astăzi Catedrala Episcopală.
Târgul a fost proprietate domnească păna in jurul anului 1592, când Aron Vodă a înființat Episcopia Hușului. In același an, urmașul său la domnie, Ieremia Movilă dă localul Curții Domnești Episcopiei Huși, iar la cererea episcopului Inochentie, domnitorul Moruzi dă un hrisov prin care vatra târgului devine proprietatea Episcopiei.
…Vechiul targ al Husilor
„Orașul dintre vii” poate fi considerat pe drept multiconfesional, numărând 11 biserici si o mănăstire de religie ortodoxa, 2 biserici catolice, o casa de rugăciune adventistă si o sinagoga. Cimitirele din Huși confirma această întrepătrundere dintre religiile existente: trei cimitire ortodoxe (din care doua funcționează astăzi), doua cimitire catolice (doar unul functional astăzi) si doua evreiesti dintre care de asemenea doar unul functional astăzi. Un lucru pe care putini îl știu este ca la Catedrala Episcopala – biserica Sfinții Apostoli Petru si Pavel a slujit părintele Mina Dobzeu, un adevărat duhovnic al urbei hușene.