Muzee

muzee husene
La Husi exista patru muzee: Muzeul municipal Husi situat in centrul orasului (momentan in conservare)), Muzeul viticulturii (situat in cladirea veche a Scolii viticole), Muzeul Eparhial si Muzeul caricaturii (situat oriunde in oras, dar mai ales, in localul Casei de Cultura „Alexandru Giugaru”) .
…Muzeul municipal
Muzeul municipal din Husi a luat fiinta in toamna anului 1956, in urma staruintei unui grup de intelectuali din Husi, sprijiniti de autoritatile locale. Muzeul s-a constituit pe baza colectiilor scolare de la Liceul „M.Kogalniceanu” (actualmente „D.Cantemir”) si Liceul „Cuza Voda”, cat si din donatii: prof. Stefan Bujoreanu – colectia de arheologice(vase, dalti, razuitoare, precum si amfore grecesti descoperite la Vetrisoaia), monede antice si medievale; prof. Mihai Ciobanu – monede medievale straine, care au circulat pe teritoriul nostru (poloneze, turcesti, unguresti) si medalii comemorative din bronz; Episcopia Husilor – 2 tablouri pictate de Gheorghe Tattarascu, mai multe stampe legate de actul Unirii Principatelor; Scoala Generala nr.3 – portretul lui Mihail Kogalniceanu pictat de C. Angheluta; Bisericile din oras – 17 carti vechi din sec. XVIII s.a.
La inceputul anului 1958 s-a constituit colectivul stiintific al muzeului, compus din: inv. Gheorghe Melinte, prof. Stefan Bujoreanu, prof. Mihai Ciobanu, Constantin Enache, Elena Chirica si Mihai Carausu. Colectivul stiintific a lucrat sub indrumarea prof. univ. Ioan Gugiuman de la Universitatea „Al.I.Cuza” Iasi, sustinandu-se o serie de conferinte la Centrul de Radioficare Husi, pe temele :”Din trecutul istoric al orasului si al raionului Husi”, „D.Cantemir, viata si opera” s.a., s-a sarbatorit intr-un cadru festiv 100 de ani de la Unirea Principatelor, organizandu-se si o expozitie temporara. La inceputu, muzeul a functionat in cladirea Scolii Generale Nr.3, apoi intr-o cladire din centrul orasului, din 1960, in cladirea Palatului Episcopal, iar din 1983 in Casa „Adam Mitache” situata pe strada (azi) General Teleman nr.8.
Din punct de vedere muzeistic, colectiile au fost grupate pe urmatoarele sectii: arheologie, istorie, si etnografie. Pana in 1979 a functionat si o sectie de stiintele naturii. Exponatele arheologice ilustreaza perioada veche a acestor meleaguri, valoroase si ilustrative fiind cele referitoare indeosebi la civilizatia geto-dacica, descoperite in cetatea de la Bunesti-Averesti, prin contributia fostului director al muzeului Violeta Venturia Teodoru (Bazarciuc).
Sectia de etnografie ilustreza, prin obiecte de o deosebita valoare documentara si artistica, iscusinta mesterilor locali si vechimea practicilor legate de indeletnicirile traditionale, ca: agricultura, viticultura, albinaritul. Industria casnica textila, bogat reprezentata prin colectia de scoarte, stergare, costume, ca si pastrarea si perfectionarea unor modele si tehnici de lucru, precum si varietatea coloristica a acestor exponate. Muzeul din Husi mai dispune si de o colectie de arta plastica, cu lucrari semnate de Gheorghe Tattarascu, Otto Brice, C. Angheluta, Adina Paula Moscu, Viorel Husi, s.a. Cladirea in care functioneaza actualmente muzeul, a fost construita la sfarsitul secolului al XIX-lea (cca.1880) de Adam Mitache, fost prefect al judetului Falciu (1907), cu parter si demisol, in stil ecleptic, bogat ornamentata cu stuc, la exterior si interior, fosta locuinta si palat administrativ, inscrisa in Lista Monumentelor de Arhitectura din 1992, la pozitia 38 B 0146, grav afectata de cutremurul din 1990 (fundatii si suprastructura), infestata cu ciuperca Merulius Lacrymans, din 1993 (tamplarie, pereti portanti de caramida, patrimoniul cultural mobil), a fost inchis vizitatorilor.
Astazi, muzeul, care apartine domeniului public local, este inchis din cauza starii de conservare a monumentului, lipsit de personal de specialitate suficient (directorul V. V. Teodoru, ucisa in timpul programului, in conditii inca neelucidate), lipsit de paza si securitate, pradat si jefuit in vara anului 2001.
Se impun masuri urgente de consolidare-restaurare a monumentului si salvarea colectiilor, dovezi de neinlocuit ale istoriei municipiului Husi si ale fostului judet Falciu.
…Muzeul viticulturii
Muzeul viticulturii din Husi a fost creat si gazduit la Scoala Viticola din Husi de catre prof. dr. Avram D. Tudosie in anii in care a functionat ca profesor in aceast lacas de invatamant. Staruintele si munca sa neobosita au creat un adevarat sanctuar al vinului si au lasat generatiilor viitoare importante informatii despre uneltele si modul in care se transformau si se transforma inca la Husi strugurii in vin. Sute de tipuri de vinuri imbogatesc colectia, si ca un supliment absolut unic, exista o colectie de peste 150 de butuci de vita de vie sculptati cu figuri antropomorfe si zoomorfe de catre mama natura. Acest muzeu, printre putinele din tara in acest domeniu, consacrat specificului zonei Husi,